TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Asus VivoStick PC

Windows på en pinne

Asus rekordlilla PC kan stoppas direct i kan stoppas direkt i HDMI-kontakten på TV:n.

Av / 2017-01-18 - 13:01
Asus VivoStick PC

Home tycker

  • En riktig PC som kan köra alla vanliga Windows-program. Och den är billig. Men låt bli att prova Battlefield One!
  • Jämfört med en normal PC kör VivoStick i snigelfart. Och som mediespelare saknar man fjärrkontroll.

Asus VivoStick PC är en av världens minsta datorer. Den är faktiskt så liten att jag i mina yngre och mindre hälsomedvetna dagar har rökt cigarrer som varit större!
Hela datorn ryms i en skjortficka och är utformad som en (tjock) penna. I ena änden sitter en power-knapp och i den andra en HDMI-kontakt. De få in- och utgångarna är fördelade längs sidorna.
Att bygga en fullfjädrad Windows-PC så här liten kan uppfattas som en styrkedemonstration från Asus sida. För det är ju knappast någon som har så lite plats på skrivbordet att hårdvaran behöver krympas så här mycket. Speciellt som det fortfarande behövs en bildskärm och tangentbord och mus.

VivoStick går att stoppa in direkt i HDMI-kontakten på TV:n – om det finns plats. Foto: Asus
VivoStick går att stoppa in direkt i HDMI-kontakten på TV:n – om det finns plats. Foto: Asus

Där formatet börjar kännas vettigt är som mediecenter-dator till TV:n, där den ska konkurrera med exempelvis Apple TV och Android-baserade mediespelare som Xtreamer Wonder Pro. Datorn är så liten att den på en del TV-apparater kan stoppas in direkt i HDMI-kontakten. Finns det inte plats så ingår det lyckligtvis en kort adapterkabel som datorn kan hänga i. Det eleganta med den pennformade insticks-PC:n går dock lite åt skogen när den externa strömförsörjningen och externa USB-enheter också ansluts.

Mediespelare
VivoStick är som sagt skapad framför allt för medieuppspelning. När datorn har startats (det tar en minut) öppnas automatiskt ett mediecenterprogram som heter Asus VivoRemote Center. Där kan man med stora, skärmvänliga knappar välja mellan webbläsare, underhållning, nyttoprogram med mera. Allt verkar överskådligt och logiskt, men det finns en del begränsningar. För det första hänvisar knapparna till Windows egna program, så man kan inte lägga till egna funktioner. För det andra körs programmen så långsamt att det är lätt hänt att man trycker en gång för mycket eller för lite på knapparna. Det följer inte med någon fjärrkontroll till VivoStick PC, som det gjorde till VivoPC, men man kan styra datorn från mobil-appen VivoRemote. Den gör vad den ska, fast skötseln är allt annat än smidig så man inser snabbt att man bör komplettera med en mus.

På ena långsidan sitter alla in- och utgångar som behövs. Foto: Asus
På ena långsidan sitter alla in- och utgångar som behövs. Foto: Asus

Uppspelningen lider också av hastigheten. Video i Windows Media Player funkar OK om skärmupplösningen är i full-HD, men H.264-kodade HD-filmer i VLC Player får datorn att tappa andan och tvingar ner frameraten. I rättvisans namn ska det påpekas att det gäller de flesta mediespelare i samma prisklass. Och VivoStick ger dessutom tillgång till Windows enorma programutbud. Så länge det inbyggda RAM-minnet på 2 GB och lagringen 32 GB nu räcker.

Prestanda
Processorn är en Intel Atom X5-Z8350. Det låter mer avancerat än det är. Även om det finns fyra processorkärnor och klockfrekvensen är 1,4 GHz så är VivoStick PC en av de långsammaste datorerna vi har testat på åratal. Med Geekbench-poängen 673 (singlecore) respektive 1948 (multicore) ligger den ungefär på samma nivå som minimalist-laptopen Acer Cloudbook One. Men de flesta mätningarna hamnar på mellan 5 och 10 procent av vad dagens mest potenta datorer klarar av. Man ska med andra ord välja sina program med omsorg.

Annons

Slutsats
Asus VivoStick PC är ett spännande stycke teknik som med sin ultrakompakta storlek tänjer på gränserna för var det går att använda PC-plattformen. Att kunna köra en hel värld av Windows-program från baksidan av TV:n ger stora möjligheter och är ett intressant alternativ till både medieboxar och smarta TV-apparater. Det handlar dock om en oerhört liten dator med begränsade förmågor, så begär inte för mycket av den när det gäller tunga filformat och höga upplösningar. Menyn ser bra ut, men bristen på fjärrkontrollen och en inte lika övertygande app innebär att man måste ha ett trådlöst tangentbord och en mus liggande bredvid sig på soffbordet.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild