TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Asus G751

Bärbart slagskepp för storspelare

Jättelaptop avgör vem som vinner matchen.

Av / 2015-03-21 - 06:00
Asus G751

Home tycker

  • Imponerande och blixtsnabb maskinvara som springer i cirklar runt din gamla bärbara. Spektakulär design.
  • Kolossalt stor och tung. Och dyr.

Precis som Dell har undermärket Alienware för speldatorer har Asus märket Republic of Gamers som varumärke till sina spelprylar. Asus G751 är nuvarande toppmodell från R.O.G.

G751 är en 17-tums bärbar som verkar stor när den står uppfälld på ett bord. Men det är en synvilla. När man slår igen locket ser man nämligen att den inte är stor, utan helt enkelt enorm! Skärmen har inte gångjärnen i den bakre kanten, där de brukar sitta, utan är flyttade fem cm inåt. Och de skarpt avskurna sidorna får datorn att verka smalare än den är.

Baksidan domineras av ett par jättestora ventilationshål. När det går hett till i spelen börjar fläkten jobba, men Asus har valt att göra en nödvändighet till något snyggt och målat gallren metallic-röda.

Kabinett är – precis som i alla testdeltagare – helt svart. Antingen svarteloxerad aluminium eller en gummiaktig sammetslen yta.

Jämfört med normala laptopar är högtalarna förhållandevis rejäla. Det vill säga, de låter tunt men begripligt. Vid sidan av MSi och Alienware, som båda skryter med märkesvaruhögtalare, kommer dock ljudet från G751 till korta. Tangentbordet är utmärkt och det finns gott om plats runt tangenterna så att man inte träffar två samtidigt. A, S, D och W är markerade med en röd kant så att de är lätta att hitta i mörkret. Hela tangentbordet lyser för övrigt med rött ljus när en knapp trycks ned.

Annons

Precis som man kan förvänta sig av en toppmodell har Asus satt i ordentlig maskinvara i G751. Grafikkortet är Nvidias flaggskepp för bärbara, GeForce GTX 980M, försett med 4 GB DDR5-RAM. I skrivande stund går det inte att få tag på något bättre. En Intel Core i7-processor på 2,5 GHz ger briljant hastighet för spel – och allt annat, för övrigt. Det finns två hårddiskar ombord: en SSD med 256 GB och en konventionell hårddisk med 1 TB.

ASUS_G751-Left-Back-Open30-990x505 ASUS_G751-Front-Open135_1-990x505 ASUS_G751-Disk-Open-990x505
<
>

Prestanda
Att Asus G751 är kraftfull råder det ingen tvekan om. Men omsatt i testprogrammens kalla siffror ser man exakt hur kraftfull. Ett Geekbench-resultat på 12363 poäng (multicore) är inte riktigt det högsta vi har uppmätt. Den titeln går till iMac Retina 5K. Men det är bra. Och det är bara början eftersom Geekbench inte tittar på det som G751 gör allra bäst: spel. Då ger 3DMark 11 ett mer rättvisande resultat i form av 11075 poäng. Vilket är väldigt mycket. I Browsermark-testet, som landar på 6924, visar G751 att den minsann även visar hemsidor bättre än 98 procent av alla datorer på nätet.

Slutsats
Asus har tagit speldatorn till sitt yttersta. Resultatet är en imponerande maskin som man måste beundra för sin storlek och rena, brutala hastighet. Storleken till trots har den faktiskt en godkänd ergonomi. G751 är inte billig, men man får vad man betalar för.

 

Också i detta test:

Acer Aspire V 15 Nitro BE UHD

Lättviktare med ultraskarp skärm

Acers toppmodell är superkompakt men har en skärm som nästan är för bra för spel.

Ultraläcker design, låg vikt och en skärm i särklass. Två grafikkort.
Orkar inte med de tyngsta spelen i högsta upplösning. Ingen optisk läsare.
Läs hela testet

Alienware 15

Bagagevänlig krigare

Alienware 15 är perfekt för kringresande hobbykrigare som behöver massor av kraft som tar minimal plats.

Fantastisk design och rejäl byggkvalitet. Du kommer garanterat att väcka uppmärksamhet när du ställer upp på slagfältet med en Alienware-dator. Går att uppgradera grafiken.
Den är bra, men man får mer för pengarna hos Asus och MSi. Ingen optiskt drivverk.
Läs hela testet

MSI GT72 2QD-256NE

No-nonsense mördarmaskin

MSi är lika saklig som en hitman, och det finns gott om krut i bössan.

Höga grafikprestanda och läcker maskinvara.
Lite tråkig design och högt pris.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild