TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Apple iMac Retina 5K

Världens skarpaste dator

Apples nya iMac är en smärre sensation. Med knivskarp 14,7-megapixlars skärm är den perfekt för bildredigering och video.

Av / 2014-11-10 - 18:05
Apple iMac Retina 5K

Home tycker

  • Fantastisk skarp skärm och mycket höga prestanda gör den läckra iMacen helt fantastisk att använda. Allt annat ser grumligt ut jämfört med 5K-skärmen.
  • Extra minne kostar mycket, optisk läsare saknas och fläktarna hörs tydligt när datorn pressas.

Apple iMac Retina 5KDen första iMac-datorn kom 1998 och markerade Steve Jobs comeback till Apple.  Den blev snabbt världens mest sålda dator och har sedan dess genomgått stora förändringar. iMac har fått flatskärm, större skärm, snabbare processor. Kort sagt: hängt med i datorernas utveckling. Men med nya iMac Retina 5K påbörjas ett nytt kapitel, det mest uppseendeväckande hittills.

För med sin knivskarpa 5K-skärm är den nya iMacen en liten sensation. Den är världens första med så hög upplösning – och bara för att få det sagt: den här skärmen är mycket skarpare än 4K-TV:n många har hängande på väggen där hemma.

Låt oss prata lite siffror: En vanlig HD-TV – eller en iPhone 6 Plus och många datorer, för den delen – har en skärmupplösning på 1920 x 1080 punkter. Som motsvarar 2 megapixlars upplösning. På en iPhone 6 Plus med 2,5-tums skärm ger det en så hög pixeltäthet att skärmen ser skarpare ut än TV:n hemma. Som har samma upplösning.

Marknaden har redan börjat sniffa på de nya 4K-TV-apparaterna som har fyra gånger så hög upplösning som en HD-TV: 8 megapixlar! Eller 3840 x 2160 bildpunkter.

Det är verkligen skarpt! Åtta megapixlar på en 65-tums TV är nästan overkligt skarpt. Tänk då hur 14,7 megapixlar ser ut på en 27-tumsskärm …

Annons

Skærmbillede-2014-11-10-kl.-14.53.19

Skarpast skärm
Den nya iMac-datorn med Retina-skärm – som är Apple-lingo för deras skarpaste skärmar – fördelar 5120 x 2880 bildpunkter på en 27-tums skärm. Vilket ger en pixeltäthet på 218 punkter per tum, och som sagt 14,7 Mp i upplösning.

Men nog med siffror på ett tag. Frågan är vad man kan ha en så extrem upplösning till. Svaren är många, men det uppenbara är bild- och videoredigering i 4K. Fotografer får en helt annan arbetsyta med så extrem skärpa, och den kan utnyttjas mycket bättre vid efterbehandling av bilder. Än på exempelvis en 2K-skärm. Se bilden som jämför med en iMac som har 2,5K-upplösning (2560 x 1440).

5Kvs2K_
Bilder från Photoshop visar hur mycket skarpare Retina-macen är (5K-skärmen överst, iMac med 2,5K-skärm underst).

Bilden från en 20 Mp-kamera ser överlägset mycket bättre ut på Retina-iMacens 5K-skärm. Detsamma gäller 4K-video, som kan visas i full upplösning i visningsfönstret i Adobe Premiere Pro, eller Final Cut, samtidigt som verktygslinjer, paletter och bildströmmen får plats på skärmen.

Retina-skärmen är förbluffande ljusstark och betraktningsvinkeln är lite bättre än på iMacarna med normal 2,5K-skärm. Fabrikskalibreringen är synligt bättre, med jämnare övergångar och ytterst bra återgivning av de alltid så svåra hudtonerna. Ur den synvinkeln är den rena drömmen för en studiofotograf, som kan köra tethering med iMacen och omedelbart se bilderna från kameran på ett helt nytt sätt.

Zoom-5K
Fotografer som tar reklam- eller produktbilder kommer att älska 5K-skärmens skärpa. Här illustreras det av en makrobild av ett urverk, visad i 100 procent.

Till och med text, framför allt liten text, ser mycket skarpare ut och efter tio dagar med Retina-skärmen ser texten på min gamla iMac nästan grumlig ut.

Tekst-på-5K
Till och med text är knivskarp på 5K-skärmen.

Efter att ha studerat flera 4K-videor, tittat på Netflix-serien (skalerad till, red. anm.) i 4K och kört på med bilder med 20, 24 och 36 megapixlars upplösning, är det ingen tvekan om att 5K-skärmen är sensationellt skarp! iMacen är också den skarpaste TV:n vi har sett hittills.

Prestanda
Retina-macen finns i två processorkonfigurationer. Grundmodellen som vi testar här levereras med en fyrkärnig Intel i5-processor med 3,5 GHz klockfrekvens och maximala prestanda på 3,9 GHz. Siffror som indikerar, men inte bekräftar, hur snabb maskinen är. För att göra det använder vi oss av Geekbench-applikationen, som testar hur snabbt maskinen utför heltals- och flyttalsberäkningar och undersöker minnets prestanda. Prestandaresultatet ger ett jämförbart tal.

Geekbench-score-5K
Geekbench-prestanda är mycket höga, speciellt med vanliga arbetsuppgifter i de vanligaste programmen.

Grundversionen får ihop mycket respektabla 3877 poäng i Geekbench när den kör en enda procesorkärna. Alltså typiska vardagsprogram som inte kräver fler processorkärnor för att ge sitt allra bästa. En Geekbench-poäng på 3877 innebär att Retina-datorn är en av de snabbaste iMacarna, men inte den allra snabbaste. Det är den åtminstone inte när Geekbench testar flera processorkärnor samtidigt, ett så kallat multi-core-test.

Då får iMacen 12384 poäng. Vilket placerar den en bra bit under Apples grymmaste macar (Mac Pro) men de kör med ännu fler kärnor – upp till tolv stycken – vilket ger extrema prestanda. Dessutom kostar de en hel del mer.

Den toppkonfigurerade Retina-Macen med 3,9 GHz i7-processor (och hyperthreading som simulerar åtta kärnor) har vi inte testat, men enligt våra kollegor på barefeats.com är den snabbare än grundmodellen när man kör tunga program som kräver höga processorprestanda. Till exempel musikprogrammet Logic Pro X eller grafikprogrammet Adobe After Effects som kör tunga renderingar och 3D-modelleringar.

Krävande uppgifter i Photoshop eller Final Cut flyter däremot mycket bättre i grundversionen än man skulle kunna tro. Brusreducering i en 60 MB stor bild tog åtta sekunder på min fyra år gamla 2,8 GHz iMac med i7-processor, och bara fem sekunder med Retina-macen. Ska man köra motsvarande uppgift i Photoshop med brusreducering i en hel serie bilder, är skillnaden ännu större.

Eftersom det inte finns 4K-spel till Mac-datorer ännu så får vi nöja oss med att testa grafik med 2,5K-spel som Diablo III och Cinebench, som testar grafikprestanda. Retina-macens Radeon R9 M290X-grafikkort – med 2 GB minne – klarar utmärkt att köra 2560 x 1440-upplösning och behålla uppdateringsfrekvensen 60 Hz, vilket den även har i full 5K-upplösning. Cinebench-testresultatet blev 47,12 – att jämföra med en Mac som har GeForce GT620-kort som bara får 19,04.

Cinebench-5K
Grafikprestanda mätt med Cinebench är förbluffande bra. Grundversionen av Retina-datorn ligger inte långt efter de dyrare Mac Pro-maskinerna.

Vår åsikt
Den billigaste versionen av iMac Retina med 5K-skärm är ett fynd. I synnerhet för dem som behöver den extrema upplösningen. Den höga upplösningen ger en skärpa som ingen annan skrivbordsdator kommer i närheten av. För bildredigering och videoredigering i 4K finns ingen lika bra. Du får inte bara enormt mycket bättre detaljering, utan en färgåtergivning som ger dig full kontroll över färgtonerna under efterbehandlingen av bilderna.

RGB-fargeprofil-5K
Skärmen stöder inte Adobe RGB, men färgåtergivningen i RGB är bättre än på iMacar med 2,5-skärmar.

Datorn är inte vansinnigt mycket snabbare än en 27-tums iMac med vanlig 2,5K-skärm, men grafikprestanda och bildkvalitet krossar den. Och alla andra skrivbordsdatorer vi kan komma på. För mer krävande användning är Retina-iMacen med 4 GHz i7-processor, som kostar 2 200 kronor extra, ett bra val. Gärna med ännu högre grafikprestanda (2 200 kronor extra). Vilken variant man än väljer får man den grymmaste skärmen på marknaden i det som måste vara den läckraste datorn vi har sett hittills.

 

Konfigurationer

Skärmen och anslutningarna är desamma, men man kan konfigurera iMac Retina 5K med snabbare processor, bättre grafikkort och lägga till mer minne och lagringsplats. 

Grundversionen med fyrkärnig 3,5 GHz i5-processor börjar på 25 000 kronor. Då får man 8 GB minne, 1 TB fusion drive som kombinerar hårddisk för lagring med SSD-disk för snabbare reaktioner, exempelvis när man startar program. Grundversionen har AMD:s Radeon R9 M290X-grafikkort med 2 GB minne.

Man kan välja grundmodellen och till exempel bara lägga till 3 TB fusion drive för 1 320 kronor. Eller skaffa dubbelt så mycket internminne för 1 760 kronor. Men tänk på att Apple tar rejält betalt för minne. Vill du proppa datorn full betyder det 32 GB som du måste punga ut med 5 280 kronor för!

Motsvarande minneskapacitet kan man köpa nästan var som helst för ungefär 3 000 kronor.

En toppspecad Retina-Mac kostar koster 36 000 kr, med 4 GHz i7-processor, 32 GB minne, 3 TB fusion drive och Radeon R9 M295X med 4 GB grafikkminne. Väljer man 1 TB SSD-lagring i stället så sticker priset i väg till 41 700 kr.

Vårt tips till dem som inte MÅSTE ha den värsta konfigurationen är att välja grundversionen och bygga ut lagringskapaciteten och köpa mer minne någon annanstans. Just minneskort är något man relativt enkelt kan sätta in i iMacen själv.

Översikt över anslutningar
• SDXC-kortplats
• Fyra USB 3-portar (kompatibla med USB 2)
• Två Thunderbolt 2-portar
• Mini DisplayPort-utgång med stöd för DVI, VGA och Dual-Link DVI (adapter säljs separat)
• 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet (RJ-45)
• Fyra 1600 MHz DDR3-minnesplatser

Flera skärmar

Med en så grym skärm är det lockande att kunna koppla till en annan Mac, men det går inte att till exempel använda Retina-iMacen som en skärm till en annan Mac eller MacBook. Det är däremot fullt möjligt att koppla in flera skärmar, eftersom iMacen har en mini-displayport på baksidan.

Den stöder upp till 3840 x 2160-upplösning på en inkopplad skärm, till exempel en 4K-projektor eller två separata skärmar med 2560 x 1440-upplösning om man väljer att koppla dem till Thunderbolt-kontakten.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild