Förstärkaren NAD D3020 ska föra vidare arvet efter milstolpen 3020 från 1978. D3020 är mycket mindre och lättare, men ändå 20 watt kraftigare, samt anpassad för den digitala tidsåldern. Trådlös musik går via Bluetooth, här finns ingen nätverksanslutning. Vi använder tjänsten Wimp Premium i stället för Wimp HiFi eftersom Wimps AAC-kodek sänds direkt över Bluetooth, medan HiFi-abonnemangets Lossless-format går genom en extra konvertering.
Den uppgraderade versionen av bokhyllehögtalaren B&W 686 har fått tillägget S2 och är bland annat utrustad med dubbla membran som ska ge bättre avstyvning och flytande diskantupphängning för att reducera vibrationer.
Ljudkvalitet
Även om musiken inte är ”lossless” så befinner sig ljudet i en helt annan liga än hos de fyra billigare testdeltagarna. Mark Knopflers röst kommer ut ur högtalarna och gitarren klingar sprött och trivsamt. Basen känns lite tunn emellanåt eftersom anläggningen inte lägger till någon konstgjord bas. Allt låter mer linjärt och upplöst. Och när resten av bandet sätter igång, med tunga trummor och basgitarr, hänger anläggningen med med bra tyngd och dynamik.
Singer/songwriter Melissa Horn har det klart bästa pianoljudet hittills. Gitarren urskiljs från munspelet på ett helt annat sätt. Och hennes sköra röst skildras så att det nästan går kalla kårar nerför ryggen. Detta bevisar att kvaliteten på anläggningen är viktigare än att musikfilerna måste vara lossless.
Det är dock ändå ganska så uppenbart att högtalarna skriker efter en ännu bättre förstärkare. NAD D3020 gör ett bra jobb, och låter ännu bättre med signalkällor som kopplas in med kabel, men har inte riktigt tillräckligt med kraft för att få fram den stora dynamiska kontrasten som vi vet att högtalarna är kapabla till.
Bluetooth-överföringen kan orsaka drop-outs, så det kan löna sig att lägga telefonen eller vad du nu använder i närheten av anläggningen under tiden musiken spelar.
Andra funktioner
Bluetooth är förmodligen inte NAD-förstärkarens primära användningsområde. Den har både koaxial och optisk digitalingång på baksidan, samt en USB port som tar över datorns ljudkort. Bäst resultat får man om man använder något slags kabel. Dessutom finns en analogingång, där man till exempel kan koppla in en separat skivspelarförstärkare. En subbasutgång kan med fördel användas om man vill ha äkta djupbas. Stort minus i kanten för en hopplös fjärrkontroll.
Också i detta test:
Marantz M-CR610 och Boston Acoustics A 25
Perfekt allroundare
Proppfull med funktioner och anslutningar och framför allt sagolik ljudkvalitet. Detta är klassens bästa anläggning.
Philips DS9830
Läcker ljudkreation
Philips högtalare har diskanten på skaft och är ett stiligt alternativ till traditionella minianläggningar. Men smakar det så kostar det …
Panasonic SC-PMX9
Perfekt balans
Panasonic är inte nödvändigtvis det första märket vi tänker på när det gäller bra mini-hifi-system, men det får vi ändra på efter att ha lyssnat på SC-PMX9!
Sony CMT-SBT300WB
Halvmiss utan bas
Sony är i ropet nu för tiden och har många fina ljud- och bildprodukter. Dessvärre är den här ministereon inte en av dem …
Yamaha MCR-N560
Behagliga toner
Med Yamaha bakom spakarna är trivseln ett faktum.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser