Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi har provat iPad Air

Apples nya iPad kallas inte Air för intet. Den är mycket lättare än sin föregångare. Och snabbare.

Av / 2013-10-22 - 22:28
Vi har provat iPad Air

iPad är världens mest sålda surfplatta, den har sålt i 170 miljoner exemplar på tre och ett halvt år. Och har nästan på egen hand skickat alla netbooks i graven. Sedan Apple släppte sin första surfplatta har många tillverkare följt efter. Trots det har Apple lyckats behålla sin position som nummer ett, med smått imponerande 81 procent av alla användare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Förra generationen hade världens skarpaste surfplatteskärm men var också förhållandevis tung och tjock. Bredvid sin lilla mini-kusin, iPad mini, såg iPad 4 ut som en surfplatta med viktproblem.

Den senaste generationen heter alltså Air för att betona att den bantat. En hel del, faktiskt. Vikten har rasat nästan 200 gram, vågen stannar på 469 gram för wifi-versionen. Den med 3G/4G är nio gram tyngre. När jag håller den i handen känns den påfallande lätt jämfört med iPaden som ligger i min ryggsäck.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
iPad Air har blivit smalare framifrån också. Ramen runt skärmen har krympt med 43 procent. Apple har pressat ner storleken på många komponenter men har behållit den skarpa retina-skärmen och 10 timmars batteritid.

Enligt Apple är den mycket snabbare också. Det ska vi undersöka närmare i ett test så fort vi kan. Men ett litet snabbtest med en bild av en motorcykel i 3D på AutoCad visade att iPad Air inte hade några problem med att zooma in och snurra föremål utan hackningar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ett par minuters spelande uppvisade inte heller några tecken på att inte hinna med när det gick undan. Men så använder den ju Apples nya 64-bitars A7-processor, som kan utföra svåra uppgifter mycket snabbare. I synnerhet komplexa uppgifter som är krävande rent grafiskt.

Baksidan är helt platt och har en matt struktur som ger ett bättre grepp än många andra surfplattor.

Tykkelsen på rammen rundt skjermen på iPad retina til venstre, iPad Air til høyre

Ramen runt skärmen har krympt. iPad 4 till vänster, iPad Air till höger.

Kameran har autofokus och 5 megapixlar, med bakbelyst bildsensor för att öka ljuskänsligheten, samt bra ljusstyrka på f2,4. Det är med andra ord inga problem att ta bra bilder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det släpps också nya magnetiska skydd som passar till Air (ca 350 kr) och ett etui som täcker hela surfplattan (ca 700 kr).

Wi-Fi     
16 GB     4 395 kr
32 GB     5 295 kr
64 GB     6 195 kr
128 GB     7 095 kr
Wi-Fi + 4G     
16 GB     5 595 kr
32 GB     6 495 kr
64 GB     7 395 kr
128 GB     8 295 kr

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I slutet av november släpps en ny version av iPad mini. Den viktigaste nyheten är att den äntligen fått retina-skärm. Det innebär att den 7,9 tum stora skärmen har mycket högre upplösning och skärpa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mini-versionen är också uppgraderad med 64-bitars A7-processor, men det är skärmen som stjäl uppmärksamheten. 2048 x 1536 bildpunkter (325 ppi) gör att den faktiskt är skarpare vid första anblicken än iPad Air.

Både iPad Air och iPad mini finns i svart med grå baksida och vitt med aluminiumbaksida.

Wi-Fi     
16 GB     3 495 kr
32 GB     4 395 kr
64 GB     5 295 kr
128 GB     6 195 kr
Wi-Fi + 4G     
16 GB     4 695 kr
32 GB     5 595 kr
64 GB     6 495 kr
128 GB     7 395 kr

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen