Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Världens bästa trådlösa hörlur?

XTZ hävdar att deras Headphone Divine kan vara just det. Hörluren ska finanseras genom crowdfunding.

Av / 2014-10-21 - 10:12
Världens bästa trådlösa hörlur?

Svenska XTZ har bestämt sig för att göra de allra bästa hörlurarna de kan, och allt med hjälp av finansiering via webbplatsen Kickstarter. Finansieringsmålet har redan nått, vilket betyder att vi kan få se hörlurarna förverkligade under december.

Digital signalbehandling
Hemligheten, bortsett från de bästa komponenterna som XTZ lyckats skrapa ihop, är digital signalbehandling (DSP). Headphone Divine ska vara världens första trådlösa hörlursmodell som använder avancerad DSP för att formligen tvinga fram guldet ur musiksignalen.

Enligt XTZ gör digital signalbehandling att man kan överskrida gränserna för vad dagens hörlursteknik är kapabel till. Resultatet är ett ljud i världsklass.

Processningen levereras av Dirac och kommer via en app till iOS. Om XTZ når upp till 75 000 dollar under finanseringsperioden (i skrivande stund har de nått 68 000 dollar och det är 13 dagar kvar), kommer även en Android-version av appen att tas fram.

XTZ-HeadphoneDivine3
Musik och samtal styrs från ena öronkåpan.

Precis som sig bör har Headphone en inbyggd mikrofon för telefonsamtal, trådlös ljudöverföring via Bluetooth (4.0) och närfältskommunikation (NFC) gör att hörlurarna automatiskt parkopplas till ljudkällan genom att de bara hålls tätt intill.

För att klämma ut så mycket ljudkvalitet som det bara är möjligt av den begränsade Blutooth-bandbredden är lurarna utrustade med kodeken aptX, som på ett mer skonsamt sätt gör musiksignalen ”liten” nog för att släppas opåverkad genom luften.

Batteritiden är 14 timmar, vilket bör vara tillräckligt länge för de allra flesta. Skulle batteriet ta slut när det passar som sämst finns det dessutom en helt vanlig kabel som också gör att lurarna passar med ljudprodukter som inte har Bluetooth. Utan batteri fungerar av naturliga skäl inte DSP:n, utan Headphone Divine beter sig som vilken annan hörlur som helst.

Pris: Headphone Divine ska kosta 229 dollar (ca 1 700 kronor) när de släpps under december, men det finns fortfarande tid kvar på Kickstarter-kampanjen där det går att lägga beslag på ett par för halva priset.

Mer info:
kickstarter.com
xtz.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen