Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Stora TV-nyheter från Panasonic

Här är allt om Panasonics nya TV-modeller!

Av / 2013-02-19 - 11:56
Stora TV-nyheter från Panasonic

Ljud & Bild var med i Nice när Panasonics årliga ”Convention” gick av stapeln, där det japanska märket visade upp årets nyheter för en samlad europeisk press. Panasonic tog tillfället i akt och visade upp nyheter inom många områden – inklusive värmepumpar, vitvaror och LED-glödlampor – men det var naturligtvis TV och audio/video vi var där för att titta närmast på!

Panasonic har mycket smaskigt att bjuda på, det händer extra mycket på TV-fronten.

P1000722
Den första skärmen vi fick beskåda var en 56-tums 4K2K-OLED-prototyp som kombinerar organiska lysdioder med extrem upplösning. Storleken är ingen tillfällighet: skärmarna görs på en plastplatta (substrat) som är precis stor nog för att skära ut sex 56-tums paneler. Produktionen utförs i vakuum, där färgdioderna ”skrivs ut” på panelen med hjälp av nålar. Processen är oerhört sofistikerad och tidskrävande, drygt åtta miljoner bildpunkter ska placeras ut med en hundradels millimeters noggrannhet. Panasonic har inte lyckats sätta prototypen i produktion ännu, men hoppas vara klara ”inom ett par år”. Skärmen går med andra ord inte att köpa ännu – och hade det gått så hade priset antagligen varit astronomiskt …

Det kan verka som om Panasonic betraktar OLED och 4K som två tekniker som hör ihop. De bryr sig nämligen inte om att släppa OLED-skärmar med vanlig HD-upplösning, och de visade inte heller någon plasma eller LCD med 4K-upplösning. Däremot händer det intressanta saker på den ”vanliga” TV-fronten och precis som vanligt lanserar Panasonic en uppsjö av både plasma- och LCD-modeller med full-HD-upplösning.

Smartare och personligare
Vi har inte hittat mycket att klaga på när vi testat Panasonics 2012-skärmar. Däremot hade vi en del invändningar mot användarvänligheten och hur de olika smart-tjänsterna var organiserade. Föga överraskande var det just detta Panasonic har lagt ner mest arbete på att förbättra.

P1000797r
I 2013 års modeller har menysystemet fått sig en ordentlig genomgång. När man sätter på TV:n möts man av sidan My Home Screen, som går att anpassa med det material man är mest intresserad av. Panasonic-skärmarna har inbyggd kamera med ansiktsigenkänning och byter profiler automatiskt efter vem som sitter framför TV:n och tittar!

Menysidan kan skräddarsys helt och hållet, man kan alltså lägga in sina personliga TV-kanaler och genvägar till appar (YouTube, Netflix, Facebook, etc), och bokmärken till de mest besökta webbplatserna. Det går också att lägga in en egen bakgrundsbild som laddats upp till TV:n från ett SD-minneskort.

P1000805r
En annan sak som är förbättrad är Panasonics fjärrkontroll-app för iPad och iPhone. Den nya appen styr alla TV-funktioner och när man en gång har provat den känns det lockande att lägga undan den riktiga fjärren i närmaste byrålåda!

Vi fick prova menysystemet i Nice och måste medge att vi är imponerade över användarvänligheten. Det är inte tal om ”gimmickar” utan om smarta finesser som både förenklar och förbättrar TV-upplevelsen. Det är uppenbart att gänget på Panasonic har gjort sin läxa sedan sist.

P1000842r
Med hjälp av appen gör man inställningar och väljer i menyer utan att krångla med stora menyrutor på skärmen. Detta är särskilt praktiskt om man vill ändra bildinställningar. Appen ger tillgång till alla avancerade bildparametrar och alla ändringar syns direkt på skärmen.

Tegn på TV-skjermen: Panasonics plasmaskjermer kommer med en litt artig finesse: Muligheten til å tegne og skrive rett på TV-skjermen, med en elektronisk penn.
Rita på TV-skärmen. Panasonics nya plasmaskärmar har en piffig finess som gör att man kan rita direkt på skärmen med hjälp av en elektronisk penna.

Dubbla mottagare
En annan stor nyhet i 2013 års toppmodeller är dubbla TV-mottagare. Årets ST-, GT-, VT-, WT- och DT-modeller har två mottagare för både parabol (DVB-S2), kabel (DVB-C2) och marknät (DVB-T2), och två CI+-kortläsare. Det ger oss TV-tittare flera intressanta möjligheter:

1. Man kan titta på en kanal samtidigt som man spelar in en annan.
2. Man kan titta på två kanaler samtidigt (bild-i-bild eller delad skärm), med ljud från en av kanalerna.
3. Man kan titta på en kanal på TV-skärmen samtidigt som man streamar en annan kanal till en surfplatta eller smartmobil (Apple iOS).
4. Man kan koppla parabolen till TV:n i vardagsrummet och streama material till en TV utan parabolanslutning (gäller ej krypterade sändningar som kräver godkännande från programleverantören).
5. Man kan spela in och lagra TV-program på en krypterad hårddisk som kan delas med andra Panasonic-TV-ägare via ett nätverk med DLNA-gränssnitt. Panasonic har ingått ett samarbete med Western Digital som har USB 3.0-kompatibla hårddiskar för detta ändamål.

P1000858r

Årets nya modeller

Panasonic lanserar massor av nya modellserier 2013, här är de som vi tror blir mest aktuella för den nordiska marknaden.

ZT60

P1000863r
Detta är den nya och exklusiva toppmodellen, med vad Panasonic kallar för Studio Master-bildpanel. På den här skärmen saknas luftlagret mellan bildpanelen och frontglaset vilket gör att TV:n släpper in mindre ljus men ut mer ljus. Resultatet är bättre kontrast, samtidigt som man slipper ”dubbelbild” som beror på reflektioner. Vi fick se ZT60 sida vid sida med 65VT50 och Pioneers gamla toppmodell KRP60 och är ingen tvekan om att bildkvaliteten tillhör toppklassen, med rekordmörk svärta.

ZT60 finns bara i 60-tumsversion och byggs i första hand som en ”Limited Edition” i 20 000 exemplar. Priset är inte satt med det viskas om runt 50 000 kronor.

VT60

P1000873

Strax under toppserien finns Panasonics ”vanliga toppserie”, den naturliga efterträdaren till VT50-serien. Nya VT60 tycks ha stora likheter med sin föregångare och har samma typ av Infinite Black Ultra-panel, men får dessutom inbyggd Skype-kamera och en touch-fjärrkontroll med röststyrning. VT60-serien finns i 55, 60 och 65 tum.

ST60

panasonicst60-1

Panasonics budgetvänliga ST50-serie har varit otroligt populär och vi belönade nyligen den största av dem alla, 65ST50, med utmärkelsen Årets bästa plasma-TV. Årets ST60-serie är Panasonics billigaste med 3D och tar vid där den förra serien slutade, med en plasmapanel av typen Infinte Black Pro. Det blir spännande att se var den nya serien hamnar i pris i förhållande till den gamla. ST60 finns i storlekarna 50, 55, 60 och 65 tum.

WT60

P1000868r
LED LCD-toppserien finns i 47 och 55 tum och har 200 Hz-panelfrekvens och scanning backlight som arbetar med en frekvens på hela 3 600 Hz! WT60 har en smal design med genomskinlig fot. En nyhet är ett särskilt fasfilter som förbättrar färg och kontrast helt oberoende av synvinkel. Tekniken visade sig vara mer än bara tomma ord: att döma av vad vi såg i Nice var det påfallande hur bra bilden behöll färgerna när vi flyttade oss ut mot sidan – nästan som en plasmaskärm. Vi ser fram emot att få testa bildkvaliteten under mer kontrollerade former.

WT60-serien är utrustad med massor av finesser, till exempel Skype-videokamera och dubbla HD-mottagare för parabol, kabel och marknät samt har två inbyggda CI+-kortläsare.

DT60

panasonicdt60-1
DT60 ersätter storsäljaren DT50 och blir Panasonics ”bang for the buck”-serie i LCD-klassen. Precis som WT60 har den dubbla TV-mottagare med allt vad det innebär. Skillnaden är något enklare bildpanel med 100 Hz-panelfrekvens och 1600 Hz scanning backligt, samt ingen Skype-kamera.

Panasonics nya TV-apparater dyker upp i butikerna från mars/april. Priserna är ännu inte satta.

Panasonic.se

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Ljud & Bild
Rulla till toppen