Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Spotify Connect eller Wimp HiFi? Det är frågan!

Streaming är hetare än någonsin. Spotify blir allt mer lättanvänt. Wimp satsar på bättre ljud och redaktionellt material. Båda har ett stort urval av musik. Så vem är bäst?

Av / 2013-11-28 - 09:12
Spotify Connect eller Wimp HiFi? Det är frågan!

Att CD:n är på väg mot graven håller nog de flesta med om. Vad som blir nästa stora grej är däremot inte så säkert. Somliga kör med nedladdning via nätbutiker som iTunes, Gubemusic och HDtracks. Andra sparar hellre lagringsplats och strömmar musiken direkt från molnet. Men vilken streaming-tjänst ska man välja? Det beror på om du vill ha bäst användarvänlighet eller ljudkvalitet.

För oss nordbor finns det främst två tjänster att välja mellan: svenska Spotify och norska Wimp. Båda har ett enormt urval musik med fler än 20 miljoner låtar. Båda ger snabb tillgång till musiken via datorn, mobiltelefonen eller surfplattan. Och båda kan du hitta inbyggda i hifi-produkter från andra tillverkare.

Spotify-iPad-3x21

Spotify
Spotify har flest användare, mycket tack vare att tjänsten finns som gratisabonnemang (med reklaminslag). Men det är bara med Premium-abonnemanget som du kan spela musik på mobilen och surfplattan, och dessutom streama musiken direkt från en app inbyggd i tredjeparts hifi-produkter. Min erfarenhet är att Spotifys gränssnitt är lite snabbare än Wimps, framför allt när det gäller att hitta enstaka låtar i stället för hela album. Dessutom laddas PC-versionen snabbare och använder mindre minne på datorn.

Spotify Connect
Tredjepartstillverkare med egna hifi-produkter skapade tidigare sina egna gränssnitt för tjänsten. Alla har inte varit lika lyckade, framför allt har sökfunktioner och redigering av spellistor haft sina brister i apparna för smartmobil och surfplatta. Och det har gjort Spotify-upplevelsen mindre bra.

Spotify Connect är ett resultat av att Spotify har velat ha ett standardiserat gränssnitt för alla sådana produkter. I stället för att styra tjänsten via hifi-produkternas fjärrkontroll-app har Spotify inspirerats av Apples AirPlay-funktion. Connect innebär nämligen att du öppnar Spotify på mobilen eller surfplattan och använder det som vanligt. För att få ut musiken ur stereon trycker du på högtalarikonen längst ner till höger, varpå en lista över tillgängliga Spotify Connect-enheter visas. Sedan trycker du bara på produkten som du vill lyssna genom, så börjar musiken spela därifrån.

Skillnaderna ligger i det som inte syns. För medan AirPlay strömmar musiken från den bärbara enheten genom luften, och mottagaren omvandlar musikfilerna till ljud, använder Spotify Connect bara mobilen som fjärrkontroll. Det betyder att du inte är beroende av ett snabbt och stabilt trådlöst nätverk, eftersom hifi-produkten kan vara inkopplad till nätverket med nätverkskabel, vilket gör anslutningen helt stabil och musikupplevelsen fullständigt sömlös.

Om du har många Spotify Connect-produkter i olika rum hemma så kan du välja vilken av dem som ska spela musiken. Och eftersom Connect-certifieringen är lika för alla så spelar det ingen roll om produkterna kommer från olika märken. Men precis som med AirPlay kan inte alla spela samtidigt. Du kan bara lyssna på en av dem åt gången, vilket jag kunde bekräfta när jag kopplade in två Pioneer-receivrar. Detta är en klar brist som jag inte riktigt begriper mig på.

WiMP_HiFi_Sofa_1

Wimp
När det gäller den norska musiktjänsten Wimp har jag fullständigt fallit för den mer redaktionella inriktningen. Där finns rekommenderade spellistor som är hopsatta av Wimps musikredaktion, samt olika musikjournalisters och kulturkändisars spellistor. Det tar lite längre tid att ladda på grund av det tröga Adobe Air-plattformen, men om du gillar album så tycker jag att Wimp känns som en mer helhetlig lösning. På senare tid har Wimp städat i sin musikkatalog och gjort sig av med filer som har dålig upplösning. Numera är faktiskt det mesta lagrat i förlustfritt format, och målet är att det ska gälla hela katalogen.

Wimp HiFi
Och det banar väg för en ny abonnemangsform för ljudpuritaner: Wimp HiFi. Både Wimp Premium och Spotify Premium kostar 99 kronor i månaden och har vissa kvalitetsförluster, men för 199 kronor i månaden får du äkta CD-kvalitet med Wimp HiFi.

Med Wimp HiFi får du musiken i CD-kvalitet från din Android- eller Apple-mobil eller -surfplatta, eller från utvalda hifi-produkter som har Wimp-tjänsten inbyggd. I dagsläget har dock inte PC-versionen musik med CD-kvalitet. Detta har med kopieringsskydd att göra, skivbranschen är rädd att folk ska ladda ner musiken direkt till sin hårddisk i äkta CD-kvalitet. Wimp arbetar på att ta fram ett kopieringsskydd, så att HiFi-abonnemanget även kan omfatta datoranvändare.

Efter att ha provat HiFi-abonnemanget en längre tid kan jag konstatera att en del låtar är enklare att höra skillnad på än andra. Det som kan verka lite konstigt är att det är enklast att höra skillnad på överkomprimerad popmusik, där alla toppar och dalar är fullständigt utjämnade för att ge plats åt en så hög genomsnitts-ljudnivå som möjligt. Sådana inspelningar låter inte alls bra, men är åtminstone aningen bättre på Wimp HiFi. Ett exempel är ”Wake Me Upp” med Avicii, som inte låter fullt lika dåligt med Wimp HiFi.

I mer raffinerade musikproduktioner ligger skillnaden i detaljerna. Man kan prova med att försöka hänga med på vad som händer i bakgrunden i ljudbilden. När en sångröst står längst fram kan man försöka lyssna på cymbalerna i bakgrunden eller försöka höra rumsklangen, ljudbildens storlek. Man lägger märke till att allt mer hamnar på plats och är mer välnyanserat med Wimps HiFi-abonnemang.

Vem är bäst?
Om du ska skaffa Spotify eller Wimp är ett väldigt individuellt beslut. Jag är ljudpuritan och föredrar Wim HiFi. Samtidigt är det svårt att bortse från hur lättskött Spotify Connect är. Båda dessa abonnemang förutsätter en tredjepartsprodukt med tjänsten inbyggd för att utnyttja den maximalt. Om du bara ska lyssna från datorn hänger det på om du vill komma åt musiken du letar efter så snabbt som möjligt, eller om du vill ha hjälp av redaktionella spellistor för att hitta ny musik.

Båda tjänsterna är snabba, men Spotify är snäppet snabbare. Något förenklat skulle man kunna säga att Spotify passar bäst för att lyssna på singlar, medan Wimp är bättre för hela album.

Några produkter med Spotify Connect:
Argon Inet2+
Pioneer VSX-922
Yamaha RX-V675
Philips Fidelio Primo

Några produkter med Wimp HiFi:
Logitech Squeezebox Touch (har även Spotify)
Sonos Connect (har Även Spotify)
Bluesound Node
Bladelius Mimer

Priser:
Spotify Free (96 kbit/s, Ogg Vorbis): Gratis
Spotify Unlimited (160 kbit/s, Ogg Vorbis): 49 kr/mån
Spotify Premium (320 kbit/s, Ogg Vorbis): 99 kr/mån

Wimp Premium (320 kbit/s, AAC): 99 kr/ mån
Wimp HiFi (FLAC/ALAC): 199 kr/ mån

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

FiiO släpper flera produkter

Snart klart för HIGH END-mässan i München

Gränslös förförstärkare från TAD

Ljud & Bild
Rulla till toppen