Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Snart kan du betala med mobilen

Apples operativsystem för iPhone – iOS 8 – släpps 17 september och då lanseras också en betalningslösning som gör att du kan lämna kreditkorten hemma.

Av / 2014-09-09 - 22:09
Snart kan du betala med mobilen

Med nya iPhone 6 kan man inte bara logga höjd över havet med hjälp av den inbyggda barometern. Operativsystemet iOS 8, som stöds av de flesta nyare iPhone-, iPod touch- och iPad-modeller och som släpps 17 september, har en unik betalfunktion.

Vi har tidigare berättat om Healthkit i iOS 8, som lagrar all hälsoinformation, men nu vill alltså Apple också lagra dina kredit- och betalkort på mobilen.

Apple Pay
Med iOS 8 på iPhone 6 kan du betala varorna i butiken utan att dra kortet eller plocka fram kontanter. Apples lösning kallas för Apple Pay och allt du behöver göra är att hålla fingret på fingeravtrycksläsaren.

Du behöver alltså iOS 8 på en iPhone 6 eller 6 Plus (vi vet inte om iPhone 5S fungerar) och eftersom fingeravtrycksläsningen är många gånger säkrare än en PIN-kod så är betalning med mobilen potentiellt mycket säkrare.

Du behöver lägga in kortinformation i dit iTunes-konto, så finns korten i appen Passport. Precis som till exempel boardingkort. När du betalar använder du telefonens inbyggda närfältsteknik (NFC), TouchID och en så kallad Secure Elements-krets som lagrar kortinformationen på ett säkert sätt.

För att Apple Pay ska fungera behöver butiken också ha ett betalningssystem som stöder Apple Pay och NFC, vilket innebär att det kommer att ta tid innan detta blir ett vanligt betalningssätt.

Pay
Hittills finns det stöd för Apple Pay med Amex-, Mastercard- och Visa-kort från amerikanska banker. I USA finns det 220 000 betalställen som kan ta emot betalning via NFC. Till exempel Staples, Subway och McDonald’s.

Det kan nog dröja innan du kan betala med Apple Pay här hemma med hjälp av svenska och lokala bankers betal- och kreditkort.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

0
Rulla till toppen