Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Samsungs mobila ymnighetshorn

Vid ett jättearrangemang på onsdagskvällen lanserade Samsung Galaxy Note II och ett nytt ekosystem baserat på Windows 8, Samsung ATIV-serien.

Av / 2012-08-30 - 13:34
Samsungs mobila ymnighetshorn

Om någon trodde att Samsung skulle sticka svansen mellan benen och inte göra så mycket väsen av sig efter domstolsförlusten mot Apple i förra veckan, så trodde de fel.

I samband med IFA-mässan i Berlin bjöd Samsung i stället in ett par rusen människor, inklusive återförsäljare, partner och framför allt journalister och media, till ett storstilat evenemang som hette Samsung Mobile Unpacked. Skälet var lanseringen av en hel rad nya Samsung-produkter.

Det var ett festligt evenemang med live-orkester, gratis drinkar, massor av trolleri och så klart en tvättäkta filmregissör i form av tysken Wim Wenders, som ligger bakom den prisade filmen ”Himmel över Berlin” och som nu uppträdde som kreativ ambassadör för Samsung!

Samsung visade upp ett överflöd av produkter och det var nästan svårt att få någon överblick över alla nyheter. Men vi ska göra ett försök, här kommer de viktigaste:

Galaxy Note II
Första Galaxy Note lanserades för precis ett år sedan på IFA. Nu är tiden kommen för en uppfräschning av denna populära telefon/surfplatta-hybrid, och det är en värdig uppföljare.


Note II har en 5,5-tums Super AMOLED-skärm i 16:9-format och 1280 x 720-upplösning. Under skalet sitter en 1,6 GHz Quad Core-processor, 2 GB RAM och ett batteri på hela 3100 mAh. Hela härligheten väger 180 gram och är 9,4 mm tunn. Telefonen säljs med den senaste Android-versionen (4.1, Jelly Bean) och i oktober släpps versionen med 3G (HSPA+) och Wi-Fi. Längre fram mot jul kommer eventuellt en version med 4G/LTE.

Precis som första Note-modellen har den nya telefonen en så kallad S-Pen, som nu är laddad med flera nya funktioner, till exempel Air View som ger en förhandsvisning om e-post eller bilder om man bara håller pennan ovanför en ikon.

Note II har två kameror, en på fronten med 1,9 Mp och en på baksidan med 8 Mp och LED-blixt. Telefonen har inbyggd NFC-teknik och finns i tre varianter med 16, 32 respektive 64 GB minne.

Samsung ATIV
Någon större överraskning var det inte att Samsung presenterade en serie Windows 8-baserade produkter. Men antalet nya modeller fick åhörarna att spärra upp ögonen, och det stod snabbt klart att Samsung tänker satsa stenhårt på Microsofts nya familj med Windows 8, Windows RT och Windows Phone 8.

Med Samsung ATIV smart PC lanseras ännu en hybridprodukt som både är en surfplatta och en laptop – och som påminner en hel del om Vivi Tab som ASUS lanserade samma dag på ett annat ställe i Berlin. ATIV smart PC bygger på fullversionen av Windows 8 och har en 11,6-tums skärm med en upplösning på 1366 x 768 pixlar. Utan tangentbordet, som för övrigt sitter fast med en magnet och som därför är enkelt att koppla på och av, väger ATIV smart PC bara 750 gram, och med tangentbordet är vikten dubbelt så hög. På insidan av datorn sitter en Intel Atom-processor och ett 128 GB flashminne, och bland övriga funktioner finns mHDMI, microSD, Bluetooth 4 och 3G, Wi-Fi och 4G/LTE.

Om man inte är någon större Android-anhängare uppskattar man kanske lillebror, ATIV Tab som bygger på Windows RT, alltså surfplatteversionen av nya Windows. Den är avsedd för ARM-processorer och för att köra appar precis som Windows Phone. Skärmen på surfplattan är 10,1 tum och rymmer 1366 x 768 pixlar, och vikten på 570 gram gör den lättare än storebror ATIV smart PC

Jämfört med sin Android-kusin, Galaxy Tab 2 10.1, har ATIV Tab genomgående en smula bättre specifikationer. Kameran har 5 Mp, processorn är av typen 1,5 GHz Dual Core och precis som Galaxy Note II är ATIV Tab utrustad med bluetooth och NFC. Surfplattan finns med 32 och 64 GB minne, vilket kan utökas med ytterligare 64 GB via microSD.

Windows Phone-flaggskepp
Microsoft har snudd på gift sig med Nokia, som med smartmobilen Lumia 900 försökte ge världen ett flaggskepp som byggde på Windows Phone. Men varken kunder eller recensenter har varit överförtjusta och det har lett till att Samsungs (och för övrigt världens) första smartmobil som bygger på Windows Phone 8 har tämligen stora förväntningar på sig. Samsung är ju kungen på Android-marknaden, och det ska bli spännande att se om Samsung-telefonernas popularitet kan sprida sig till Microsofts nya operativsystem.

Telefonen som ska försöka sig på konststycket heter Samsung ATIV S. Den påminner i stora drag om Android-modellen Galaxy S III men redan baksidan av borstad metall indikerar att det handlar om en produkt som står på egna ben.

ATIV S har en 1,5 GHz Dual Core-processor, en HD Super AMOLED-skärm på 4,8 tum samt en 8 Mp-kamera med autofokus och LED-blixt. Och Bluetooth 3.0, USB 2.0, Wi-Fi (och Wi-Fi Direct) samt NFC. Det betyder att ATIV S har samma möjligheter för att dela innehåll med andra genom att bara hålla telefonerna mot varandra, en funktion som Samsung introducerade i Galaxy S III.

ATIV S finns i två varianter med 16 respektive 32 GB minne. Den väger 135 gram och är bara 8,7 mm tunn! Priset blir ungefär 5 000 kronor när den släpps under hösten, vilket är en tusenlapp mindre än Android-kusinen Galaxy S III.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Rulla till toppen