Medan LG pushar för sin nya OLED-teknik för allt de är värda har Samsungs egen OLED-teknik, välkänd från tjusiga mobilskärmar och surfplattor, visat sig vara svår att tillverka i större TV-format. LG har helt enkelt lyckats bättre med att massproducera OLED. Det är däremot ingen tvekan om att Samsung fortfarande är en av de tongivande marknadsledarna inom TV-teknik, smarta finesser och design.
Under måndagens CES-presskonferens presenterade Samsung sin nya generation LED-LCD-TV. På klassiskt Samsung-manér lanserades de nya S UHD-toppmodellerna som ”the next big thing”. S UHD är något förenklat en vanlig LCD-TV med LED-kantbelysning, fast med en seriös dos ”blod-doping” i form av kvantprickar.
”Quantum dots” är otroligt små partiklar, mellan 2 och 10 nanometer i diameter och alltså ungefär lika stora som 50 atomer. Inte direkt något man mäter med linjal!
Storleken på prickarna avgör vilken färg de avger. Mindre prickar ser blå ut, större lyser rött. Prickarna kan vara en mycket effektiv och exakt ljuskälla till LCD-skärmar eftersom de har ett mer koncentrerat färgspektrum än vanliga lysdioder. Detta möjliggör bland annat större ljusstyrka och kontrast i kombination med bättre färgmättnad och -korrekthet. Kort och gott en mer nyanserad, dynamisk och färgexakt bild som flera tillverkare (inklusive Samsung) hävdar kan konkurrera med OLED när det gäller allmän bildkvalitet. Svärtan är fortfarande en aning begränsad eftersom skärmarna fortfarande är beroende av en ljuskälla bakom LCD-panelen. Däremot kan mörka gråtoner och detaljer i vitt bli ännu mer nyanserade.
För att dra nytta av den högre kapaciteten för nyanser och kontrast behövs material som utnyttjar den. Netflix har redan meddelat att de kommer att satsa på innehåll med så kallat High Dynamic Range. Under fjolårets CES-mässa presenterades även Dolby Vision, som är en ny filmstandard som är gjord för att ha mer kontrastinformation (High Dynamic Range) än dagens TV-standard. I korta ordalag handlar det om att kunna återge lysande föremål bländande vitt när det behövs, samtidigt som detaljerna bevaras i mörka scener. Det kommande 4K Blu-ray-formatet utnyttjar motsvarande teknik för att ge en högre bildkvalitet. Allt detta talar för att TV-apparater med ”kvantteknik” faktiskt kan ha vissa bildmässiga fördelar.
Medan den avancerade Quantum Dot-tekniken är reserverad för 2015 års toppmodeller, är samtliga av årets nya modeller utrustade med Tizen, som är Samsungs nya Smart-TV-gränssnitt. Jämfört med dagens Smart Hub framstår Tizen som ett enklare system rent visuellt, det har en gemensam startsida där allt material finns lätt tillgängligt i en rad längst ned. Samsung har också gjort det enklare att dela material mellan mobil/surfplatta och TV.
Samsungs nordiska avdelning bekräftar att det också kommer ett Smart Evolution Kit som innebär att det går att uppgradera vissa äldre modeller med det nya Tizen-systemet.
Mer information om Samsungs 2015-sortiment kommer på tisdag.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser