TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Första Google-telefonen heter Moto X

Google har äntligen fått sin egen ”iPhone” – och den ska byggas i Texas.

Av / 2013-08-05 - 15:14
Första Google-telefonen heter Moto X

Den amerikanska mobiltillverkaren Motorola köptes upp av Google för snart två år sedan, men efter det har det varit tyst från mobilföretaget som en gång i tiden var en pionjär inom mobilteknik.

Nu har Motorola presenterat sin första smartmobil efter Google-övertagandet: Moto X. Medan Googles Nexus-telefoner från Samsung, LG och HTC har varit exempel på Googles ”rena” vision för Android-systemet, är Moto X den första renodlade Google-telefonen där sökmotorjätten har haft 100 % kontroll över både mjuk- och hårdvara.

Moto X är med andra ord det närmaste Google någonsin kommer Apples iPhone. Med den skillnaden att Moto X faktiskt ska byggas i USA på en fabrik i Texas. Och det gör att Moto X kan erbjuda ett koncept som vi känner igen från bilbranschen:

Den som köpen en Moto X kan nämligen bestämma utseendet på sin telefon, på samma sätt som när man beställer en ny bil och väljer röd lack och svarta skinnsäten, eller silvergrå lack och vita säten. Moto X går att köpa med 18 olika baksidor och man kan välja mellan 7 olika färger på ringen som omger kameran och knapparna. Det går också att själv bestämma om fronten ska vara vit eller svart, samt göra flera andra val.

Print

Annonce

Rent designmässigt är telefonen rund i kanterna och baksidan är ännu mer välvd än HTC One, vilket inneburit att Motorola har varit tvungna att ta fram ett nytt batteri för att utnyttja platsen under skalet.

MotoX_Black_Side

Enligt Gizmodo.com, som har provat telefonen, är Moto X blixtsnabb. Den har visserligen ”bara” en Snapdragon S4 Pro dualcore-procesor, men sammanlagt åtta processorkärnor eftersom den även är utrustad med ett Adreno 320 GPU quadcore-grafikchip samt två mindre processorer som tar hand om andra, fasta uppgifter.

Google har nämligen byggt in en rad ”always on”-funktioner, inklusive röststyrning. Telefonen lär sig först att känna igen användarens röst, sedan kan man styra den genom att bara säga ”OK, Google now” för att komma igång. Efter detta går det att använda rösten för att styra flera välbekanta Google-funktioner som e-post, kartor och sökningar.

MotoX_Black-460x260

Det är tyvärr osäkert om och i så fall när Moto X kommer till Sverige. I USA släpps den via teleoperatören AT&T för 250 dollar för 32 GB-versionen. Fast det är med två års bindningstid, så vad en Moto X egentligen kostar är svårt att säga. Förmodligen handlar det om närmare 6 000 kronor om telefonen skulle dyka upp på våra breddgrader någon gång i framtiden.

Specifikationer
Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean (uppgraderas snart till 4.3)
Skärm: 4,7 tum, 1184 x 720, 316 ppi
Prosessor: 1,7 GHz dualcore Snapdragon S4
Minne: 2 GB / 16 eller 32 GB
Trådlöst: 4G LTE, NFC, trådlös uppladdning
Batteri: 2200 mAh

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

Rulla till toppen