På onsdagskvällen anordnade Microsoft ett pressmöte i Redmond för att berätta om de senaste funktionerna i Windows 10, som fortfarande är under utveckling men som förmodligen kommer att släppas någon gång i år.
Att Start-menyn kommer tillbaka till Windows visste vi redan, och Microsoft betonade att uppgraderingen till Windows 10 kommer att bli enkel för användarna, oavsett om de hoppar över en version och kommer direkt från Windows 7 eller om de kommer via Windows 8. Microsoft avslöjade också att det kommer att vara gratis att uppgradera till Windows 10 det första året efter lanseringen, vilken Windows-version man än kommer från och oberoende av enhet och form.
Startmenyn i Windows 10 är en kombination av den klassiska menyn och de interaktiva panelerna i Windows 8.
Windows 10 blir nämligen ett universellt operativsystem som kör på alla slags enheter, från smartmobiler och surfplattor, via laptops och skrivbordsdatorer hela vägen till servrar och företagslösningar. På pressmötet demonstrerade Microsoft hur operativsystemet i praktiken anpassas efter många olika sorters enheter.
Joe Belfiore äntrade scenen för att demonstrera Windows 10 på telefoner och surfplattor. Han är Corporate Vice President på Microsoft och ansvarar för operativsystem på mobila plattformar.
Först visade han hur problemfritt det kommer att bli att växla mellan surfplatte- och skrivbordsläge – till exempel på en Microsoft Surface Pro 3, som är en typisk 2-i-1-enhet. Microsoft kallar växlingen mellan olika lägen för continuum, och i praktiken går det till så att appar som är öppna i vart sitt fönster på skrivbordet förstoras till helskärm och sedan bläddrar man mellan dem som appar i surfplatteläget. Även startmenyn kan förstoras till helskärm, vilket är det närmaste Windows 10 kommer till gränssnittet med dynamiska paneler som vi känner igen från Windows 8.
De universella apparna i Windows 10 anpassar sig efter plattformen, men innehåll och funktioner – som här i Outlook – är identiskt oavsett vilken enhet man använder.
På surfplattor med skärmar som är mindre än 8 tum och på smartmobiler kommer Windows 10 att se ut ungefär som nuvarande Windows Phone, men till exempel är actioncentrat med notiser och meddelanden från appar nu 100 % likadant som till PC:n och andra enheter, precis som testmeddelanden integreras i Skype. En rad välbekanta appar blir universella på alla enheter. Det gäller Word, Excel och Powerpoint, som får full funktionalitet på mobilen – och allt innehåll synkroniseras automatiskt via Microsofts molntjänst OneDrive. Även Outlook – både e-post och kalendern – finns i Windows 10 och kommer att kunna användas på alla enheter. Och bygger på precis samma programkod och har samma funktioner.
Windows 10 på mobilen kommer att påminna om nuvarande Windows Phone.
Den personliga asasistenten Cortana kommer också att köra på bärbara datorer och vanliga PC-datorer. Med Cortana på datorn får man ett helt nytt sätt att interagera – man kan till exempel be assistenten att spela en viss musik, skriva e-post, söka efter och visa bestämda dokument. Cortana bygger på insamlad information om användaren, men man kommer alltid att kunna se och ändra i informationen som assistenten samlat in.
Den personliga assistenten Cortina berättar för användaren vad det blir för väder i morgon.
Microsoft arbetar också på en helt ny webbläsare, som i dagsläget går under namnet ”Project Spartan”. Webbläsaren ska göra användaren mer produktiv med hjälp av en rad nya möjligheter. Bland de nya funktionerna finns ett markeringsverktyg, ett kommenteringsverktyg och ett klippverktyg så att man kan göra anteckningar på webbsidor på samma sätt som man gör i Word-dokument. Även Cortina är integrerad i den nya webbläsaren. Till exempel kan assistenten ge en vägbeskrivning eller göra en reservation om användaren är inne på webbsida som tillhör en biograf eller restaurang.
Microsoft arbetar med en helt ny webbläsare till Windows 10. I dagsläget går den under namnet ”Project Spartan” och ska ersätta Internet Explorer.
Internet Explorer har varit långsam med nymodigheter i åratal, så Project Spartan är en välkommen och eftertraktad nyhet, men den bleknar vi jämförelse med pressmötets absolut största nyhet, som fick oss att tappa både hakan och målföret.
Alex Kipman från Microsoft har tidigare arbetat med Kinect och kom upp på scenen för att demonstrera att Microsoft har tagit konceptet att integrera den riktiga världen med den digitala inte bara ett sjumilakliv framåt utan flera stycken. Nämligen med Windows Holographic. Hologram, som vi bland annat sett i sciencefiction-filmer som Star Wars är inte längre sciencefiction!
Med Windows Holographics kommer man att kunna göra 3D-modeller, som sedan kan skrivas ut på en 3D-skrivare.
Microsoft flyttar helt enkelt hela användarupplevelsen ut till den verkliga världen. Man ska kunna interagera med tekniken och kommunicera på ett mycket mer naturligt sätt, och hologram är svaret. Alla universella Windows 10-appar kommer att fungera i holografiskt tillstånd.
För att förverkliga hologrammen har Microsoft utvecklat Microsoft HoloLens. Ett slags VR-glasögon med surroundljud, avancerade sensorer samt både vanlig processor, grafisk processor och en helt ny sorts holografisk processor som heter HPU. HoloLens gör ett holografiskt gränssnitt möjligt utan att vara beroende av någon annan enhet, kamera, etc.
För att göra hologrammen till verklighet har Microsoft utvecklat en helt ny sorts enhet: Microsoft HoloLens.
För att demonstrera den nya tekniken visade Microsoft en video med massor av användar-scenarion. Och blir bara hälften av alla möjligheter verklighet så kommer Windows Holographic att ge begreppet ”augmented reality” en helt ny betydelse. Den digitala världen blir integrerad med den verkliga världen. Tänkt dig till exempel datorspel som integreras med den riktiga omgivningen i ditt hem, eller möjligheten att designa en 3D-modell av ett föremål som du sedan kan skriva ut och göra till verklighet med hjälp av en 3D-skrivare.
Här skapas en 3D-modell av en quadcopter i Holo Studio.
Just det senare kommer man att kunna göra med en helt ny app som Microsoft har gjort för det holografiska gränssnittet. Holo Studio låter användaren skapa 3D-föremål som man sedan kan skriva ut på en 3D-skrivare. Under pressmötet visades hur man på bara ett par minuter kunde skapa en 3D-modell av en quadcopter – som vi till på köpet fick beskåda i utskrivet tillstånd.
Här är Alex Kipman med äkta vara, efter den tagit sig en flygtur!
Just nu är vi en smula frustrerade över att vi inte var fysiskt närvarande i Redmond, för alla journalister som deltog på pressmötet skulle nämligen få en möjlighet att testa den nya hologramtekniken efteråt. Vi får däremot vänta till ett senare tillfälle. Och när det blir – och när HoloLens och Windows Holographics kommer ut till kunderna – vet vi inte ännu.
Men vi håller ögonen öppna och spetsar öronen, och följer upp med mer info här på ljudochbild.se så fort vi vet mer!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser