Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

iPhone 5S och 5C är här

Nu har Apple lanserat de senaste iPhone-modellerna!

Av / 2013-09-10 - 21:23
iPhone 5S och 5C är här

Även om Steve Jobs efterträdare Tim Cook berättade att Apple skulle skärpa säkerheten för att slippa alla rykten om kommande Apple-produkter, så fanns det inte många hemligheter kvar att avslöja när han för en dryg timme sedan gick upp på scenen för att lansera årets iPhone-modeller.

De allra flesta nyheterna hade vi nämligen redan gissat oss till. Vi visste bland annat att iPhone 5S skulle få en fingeravtrycksläsare och att det skulle komma en budgetmodell som heter iPhone 5C. För ett par veckor sedan fick vi till och med se kristallklara bilder och videosnuttar som föreställde den nya budgetmobilen.

Presentationen började med en genomgång av Apples nya operativsystem, iOS 7, som både fått en helt ny design och massor av nya funktioner. Det presenterades redan för tre månader sedan i samband med WWDC i San Fransisco, där Ljud & Bild var på plats som enda nordisk tidning. Redan då skrev vi om alla nyheterna i iOS 7, som bland annat innehåller iTunes Radio och förbättringar i röststyrningen Siri.

 

tumblr_msx6i2tRfD1si636ro1_500

iOS är inte bara operativsystemet i de nya iPhone-modellerna utan kan laddas ner och installeras i iPhone 4, 4S, 5, iPad 2, 3, 4, mini och femte generationens iPod touch. Det går att ladda ner från 18 september.

iPhone 5C
Sedan kom Apples marknadsföringschef, Phil Schiller, upp på scen för att presentera den första av de nya modellerna, som alltså föga överraskande blev iPhone 5C.

tumblr_msx74wDuvk1si636ro1_500

 

Den ersätter nuvarande iPhone 5, som alltså inte finns kvar i butikerna som ett billig alternativ till den nya highend-modellen iPhoneS.

iPhone 5C finns i fem färger – grönt, gult, blått, vitt och rött – och är gjord av ett stycke härdad karbonatplast. Hela fronten utgörs av en 4-tums Retina-skärm. Processorn är samma Apple A6 som i nuvarande iPhone 5 och telefonen får en så kallad iSight-kamera med 8 Mp och en frontkamera med 1,9 Mp. Den får även 4G/LTE samt Bluetooth 4.0 och 802.11 a/b/g/n.

iPhone 5S
Sedan var det dags för toppmodellen iPhone 5S, som förväntat kommer i tre färger: svart, silver och en champagne-liknande guldfärg. Den bjöd däremot på en stor överraskning.

tumblr_msx7n1Az391si636ro1_500

 

Den nya telefonen får Apples nya A7-processor, som är en 64-bitarsprocessor och som kommer att göra underverk med prestanda. För att illustrera hastigheten blir iPhone 5S hela 40 gånger snabbare än den första iPhone-modellen. Även grafiken är blixtrande snabb, 56 gånger snabbare än den ursprungliga iPhone.

Så vitt vi vet är iPhone 5S den första smartmobilen som har en 64-bitarsprocessor.

tumblr_msx7ocHf8W1si636ro1_500

 

Ny kamera
Även kameran har fått sig en överhalning och har nu bländare f2,2 samt en ny sorts blixt som Apple kallar för TrueTone. Egentligen handlar det om två blixtar, en med kallt vitt ljus och en med varmare färgtemperatur.

Kameran får en rad nya funktioner. Till exempel får mobilfotografen numera kontroll över exponering och vitbalans, och kameran har fler autofokus-sensorer samt ljusmätning i 15 zoner. Den klarar bildserier med 10 bilder/s.

tumblr_msx8gcIgon1si636ro1_500

Video går att filma i 1080p-kvalitet, men även i 720p med full 120 bildramar per sekund, vilket gör det möjligt att filma i slowmotion.

Fingeravtrycksläsare
Som vi också hade gissat får iPhone 5S en helt ny säkerhetsteknik, nämligen en inbyggd fingeravtrycksläsare inbyggd i hem-knappen. Apple kallar tekniken för TouchID och det handlar om en sensor som kan skanna flera hudlager med en upplösning på 500 ppi. TouchID är inbyggt i iOS7 och kan också användas för att exempelvis köpa saker i iTunes och App Store.

tumblr_msx8o0dy7t1si636ro1_500

 

Både iPhone 5C och 5S dyker upp på de stora marknaderna (USA, Australien, Kanada, Kina, Frankrike Tyskland, Singapore och England) 20 september. Före december ska de nya telefonerna ha lanserats i fler än 100 länder.

Missa inte våra första intryck av vår utsände som kommer här under kvällen!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen