Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Trådlös hifi från Raumfeld

Det tyska multi-room systemet lanseras nu i Norden

Av / 2015-03-17 - 20:39
Trådlös hifi från Raumfeld

De flesta hemelektronik-tillverkare har hoppat på tåget med strömmad musik i alla hemmets rum. Men tyska Raumfeld har ett bredare sortiment och en bakgrund i riktig hifi. Raumfeld startades 2008 med mjukvara från två entusiaster och hårdvaran från tyska Teufel. Nu kommer de till Norden.

Till skillnad från vanliga trådlösa Bluetooth-högtalare strömmas ljudet okomprimerat över Wifi. Och förutom tjänster som Spotify stöder mjukvaran även Wimps nya hifi-tjänst Tidal som strömmar musik i CD-kvalitet. Därför blir det också meningsfullt att bygga riktigt välljudande högtalare till systemet.

raumfeld-by-teufel-speaker-l-white-detail

För att börja i den övre änden finns flaggskeppet Stereo L. Ett par golvhögtalare med inbyggd D/A omvandlare som klarar 24 bit/192 kHz och 400 watts förstärkare. Fiffigt nog kan man om man vill även koppla in en befintlig förstärkare vilket automatiskt gör dem till vanliga passiva högtalare. Kostar 15 000 kronor.

raumfeld-stereo-m-white-nocover-

Går man ner ett steg hittar man stativhögtalarna Stereo M. Funkar även bra som högtalare till en TV tack vare RCA-ingångar. 320 watts förstärkare. Kostar 9 000 kronor.

raumfeld_cube_pair_white_300dpi

Sen kommer vi ner till Stereo Cubes som är ett mellanting av hifi-högtalarna och mer traditionella nätverkshögtalare. De rekommenderas för stora rum och med sina 160 watts förstärkare ger de tillräckligt ljudtryck även för festen. Kostar 5 000 kronor.

raumfeld-one-2-front

Mellanstora One M är mer vad vi är vana vid från andra multiroom-tillverkare. Med 120 watts förstärkare är de lämpliga för normalstora rum. Snabbknappar spelar din favorit nätradio-stationer eller spellistor. Kostar 4 000 kronor.

raumfeld_one_s_white_front_angled

Minstingen heter One S och har en tvåvägs 50 watt förstärkare och kan nog sägas vara motsvarigheten till en köksradio. Även den med snabbknappar och alla förväntade finesser. Kostar 2 500 kronor.

raumfeld-connector2-front

Har man redan en bra anläggning som man bara vill ha strömmande musik till köper man istället Connector. Den har samma D/A omvandlare som i de stora högtalarna och ansluts med optisk digitalutgång eller RCA. Kostar 2 000 kronor.

raumfeld soundbar

Vid demonstrationen fick vi också skymta kommande produkter som en subwoofer (syns på den nedre hyllan i huvudbilden) samt en soundbar, vilket antyder ambitioner om hemmabio-stöd. Men vi fick inte veta så mycket mer än att de kommer.

På det hela taget var vi nöjda med ljudet vid det begränsade demotillfället och ser fram emot att få testa dem på allvar.

Förutom butiken i centrala Berlin säljs högtalarna bara online. Om man tycker det känns lite osäkert så har man åtta veckor på sig att prova dem och kan inom den tiden returnera dem och få pengarna tillbaka.

www.raumfeld.com

 

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Gränslös förförstärkare från TAD

B&O tror på CD

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen