Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Första Windows 8 mobilerna från Nokia

Nokias nya Lumia 820 och 920 är de första med Windows Phone 8

Av / 2012-09-05 - 18:01
Första Windows 8 mobilerna från Nokia

Vid en presskonferens i New York i eftermiddags presenterade Nokia sin nya flaggskeppsmodell Lumia 920. Till det yttre påminner den mycket om tidigare Lumia 900 men den har fått ett ännu tuffare och reptåligare skal och skärm.

I själva verket är det en helt ny telefon där allt har blivit bättre. Den har fått snabbare processor, mer minne, större och högre upplöst skärm, full-HD video, NFC och kraftfullare batteri.

Det som Nokia trycker på är dock kameran. Trots att den ”bara” har 8,7 megapixel, långt ifrån monsterupplösningen som 808 Pureview har, kallar Nokia även detta för en Pureview kamera. Ett av tricken man har tagit till för att kunna ta skakfria bilder även med längre slutartider är skakreducering i hårdvaran. Man har faktiskt lyckats göra hela kamerapaketet fjädrande, inte bara sensorn. Tilsammans med den ljusstarka optiken sägs den kunna ta skarpa bilder med mindre brus även i mörka omgivningar.

Skärmen är nu lika stor och högupplöst som hos konkurrenterna, men sägs även vara 25% ljusare än dem och den snabbaste skärm Nokia haft. Den har även någon Nokia kallar ”Super sensitive touch” vilket gör att man faktiskt kan använda pekskärmen med handskar på.

En annan intressant nyhet är det inbyggda stödet för trådlös laddning. Nokia släpper två laddare för detta, en platta och ett ställ, plus att det kommer tillbehör från tredjepartstillverkare.

Lumia 920:
Operativ: Windows Phone 8
Processor: 1,5 GHz dual core Snapdragon S4
Skärm: 4,5 tum 1280 x 960 IPS
Kamera: 8,7 MP Pureview + 1,2 Mp
Minne: 1 GB
Lagring: 32 GB + Skydrive
Batteri: 2 000 mAh
Storlek: 130 x 71 x 10,7 mm
Vikt: 185 gram

Man presenterade också mellanmodellen Lumia 820 som har samma processor, men mindre och lägre upplöst skärm, enklare kamera, mindre batteri och minne. Till skillnad från 920-modellen har den faktiskt utbytbara skal. Under skalet finns plats för micro SD minneskort för att kompensera för det mindre minnet, och den har även möjlighet till trådlös laddning. Skalen finns i färgerna röd, gul, grå, turkos, lila, vit och svart.

Lumia 820:
Operativ: Windows Phone 8
Processor: 1,5 GHz dual core Snapdragon S4
Skärm: 4,3 tum 800 x 480 OLED
Kamera: 8 MP + VGA
Minne: 1 GB
Lagring: 8 GB + micro SD
Batteri: 1650 mAh

Lokala priser och datum är ännu inte kända.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen