Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Dell har världens skarpaste skärm

Åtminstone på konsumentmarknaden: 14,75 megapixlar på 27 tum.

Av / 2014-09-09 - 17:31
Dell har världens skarpaste skärm

Nu för tiden pratar vi ofta om Ultra HD-upplösning i form av 4K, som har fått sin beteckning av ungefär 4 000 horisontella pixlar. Det innebär att Dells nya widescreen-datormonitor är en 5K-skärm, eftersom den har en upplösning på hela 5120 x 2880 pixlar – fler än sju vanliga skärmar med 1920 x 1080-upplösning!

Dells nya skärm krossar alltså IBM:s rekord på 3840 x 2 400 pixlar (IBM T220). Dell har lyckats med bedriften genom att kombinera två paneler med 2560 x 2880 pixlar vardera.

Vansinnig pixeltäthet
Dell Ultrasharp 5K, som skärmen heter i dagsläget, har en pixeltäthet på 218 ppi (pixlar per tum). Även om vi brukar debattera om huruvida man behöver 4K Ultra HD-upplösning på TV-apparater som är mindre än 60 tum, kan man liksom aldrig få för hög upplösning när man sitter och glor på en datormonitor på en meters håll. I synnerhet om man multitaskar med många fönster öppna samtidigt.

dell-ultrasharp-5k-27-inch-side
Dell Ultrasharp 5K kan användas både stående och liggande.

Landskap och porträtt
Skärmen hart två DisplayPort 1.2-kontakter som tar emot signalerna. Den kan användas både stående och liggande och är utrustad med ett par 16-watts högtalare från Harman Kardon, sex USB-portar och en minneskortläsare.

Dell_MaxPNG-7

För proffs
Kundgruppen utgörs förmodligen av yrkesfolk, men seriösa gamers kan också ha nytta av den. Billig blir den inte, men inte heller helt avskräckande med ett pris på 2 500 dollar, alltså strax under 20 000 kronor. Skärmen släpps i Sverige i det fjärde kvartalet har vi fått höra.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen