TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

4K-filmtjänst från Sony

Sony tänker starta en 4K-nedladdningstjänst som även går att nå från PlayStation 4.

Av / 2013-03-05 - 15:49
4K-filmtjänst från Sony

De ultra-högupplösta 4K-skärmarna kommer snart ut på marknaden men det är fortfarande väldigt ont om aktuellt 4K-filmmaterial att få tag på. Sony är en av tillverkarna som har gått mest i bräschen för 4K-formatet, och antydde redan på CES-mässan i januari att de arbetar med en ny och nätbaserad filmtjänst. Målet är att visa filmer i gnistrande 4K-upplösning (3840 x 2160 bildpunkter).

På alle 4K demonstrasjonene vi har besøkt til nå, har TV-ene fått sine signaler fra en anonymt utseende videospiller, med harddisken lastet full av 4K videoklipp.

NOT FOR SALE. Vid flera 4K-demonstrationer har vi sett att TV-apparaterna fått signaler från en anonym videospelare som har en hårddisk fullproppad med 4K-videoklipp.

Detaljerna om Sonys filmtjänst är ännu inte avslöjade men det kommer tämligen säkert att innebära en form av 4K-baserad videospelare med nätverksanslutning, hårddisk och ett grafiskt gränssnitt som talar om vilken film som laddas ner. Det är inte osannolikt att videospelaren helt enkelt är en PlayStation 4.

Sony har redan avslöjat att PS4 kommer att ha stöd för 4K-video. Spelkonsolen får också en inbyggd hårddisk av okänd storlek – men den måste vara stor om den ska hantera 4K-filer. Just storleken på filerna är 4K-formatets stora akilleshäl: även med senaste generationens videokomprimering kan en helaftonsfilm bli 100 GB stor. Det är dubbelt så mycket som de största blu-ray-skivorna och kan ta flera dygn att ladda ned.

Annonce

img_2365r
På CES-mässan i Las Vegas visade Sony den här prototypen på en 4K-videospelare. Är det kanske rentav så här PlayStation 4 ser ut?

Hur Sony har tänkt lösa den problematiken är alltså osäkert i dagsläget, men det kommer bland annat att krävas en effektiv videokomprimering – och ett bra samarbete med en eller flera internet- eller fiberleverantörer. Vi som vill titta på 4K-film blir också tvungna att tåla längre nedladdningstider, ungefär som många PlayStation 3-ägare gör i dag när de laddar ner spel över natten. Det blir också intressant att se hur mycket vi kommer att få betala för att ladda ner 100 gigabyte film från nätet.

Ännu så länge finns det inga fysiska alternativ till nedladdning, bortsett från fristående produktioner som Timescapes som levereras på hårddisk. Blu-ray Disc Association meddelade nyligen att de har satt ihop en fokusgrupp för att undersöka möjligheterna för ett framtida Blu-ray-4K-format, så de befinner sig uppenbarligen fortfarande på ett tidigt stadium.

Inte bara 4K
Om vi känner Sony rätt så har de större ambitioner för sin filmtjänst än att bara stödja 4K-formatet. Lika troligt är att de vill ta upp kampen med Netflix, HBO och iTunes genom att erbjuda streaming eller nedladdning av nyare filmtitlar i vanlig HD-kvalitet. Det kan innebära att vi får tillgång till aktuella filmer, med en bild- och ljudkvalitet som motsvarar dagens Blu-ray-format, direkt via nätet. Sony har redan lanserat det molnbaserade systemet UltraViolet där de flesta stora elektroniktillverkare och filmbolag (utom Apple och Disney) är med. Tanken är att etablera en gemensam standard för distribution av Hollywood-filmer via nätet.

Sonys nya filmtjänst kan lanseras i USA redan till sommaren men det är osäkert när den kommer till Europa.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

XGIMI-projektorer lyser upp hemmabion

Sonys nya projektorer ser fantastiska ut

Ny soundbar-värsting från Klipsch

Vad är pixelskiftning i en projektor?

Ny tungviktare för hemmabio från Denon

Samsungs nya laserprojektorer släpps 5 september

Epson frestar med gigantisk bild

Galen soundbar från Nakamichi

Budgetvänliga högtalare

Allt du behöver för din hemmabio

Google-streamer med artificiell intelligens

Dolby Vision kommer till en biograf nära dig

Rulla till toppen