Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi har utsett

Årets TV-apparater

Glöm mobil, surfplatta och dator. När du verkligen ska njuta av film och serier hemma i soffan så är det TV som gäller. Och den ska helst vara skarp, smart och rejält stor!

Av / 2019-10-24 - 10:44
Årets TV-apparater

Underhållningsvärlden och tittarvanorna förändras ständigt. Men det betyder inte att TV har blivit mindre viktigt med åren: snarare tvärtom! När filmen eller favoritserien ska upplevas till max så finns det inte mycket som kan mäta sig med stor och bra TV.

Detta har också jättar som Disney, Apple och Amazon insett, nu ger de sig in i kampen om tittarnas gunst genom nya streaming-tjänster med originalinnehåll. Båda pressar priset på abonnemang och bjuder över varandra för att få det bästa innehållet. Hollywood-producenterna kan alltså skratta hela vägen till banken – och vi TV-tittare kan frossa i filmer och serier med gnistrande bild- och ljudkvalitet. Men det kräver en modern TV som hänger med i svängarna!

4K, HDR och gnistrande kontrast

4K-upplösning (3840×2160) har blivit standard och 8K har gjort sitt intåg i highend-klassen. Den moderna videostandarden HDR (High Dynamic Range) har också blivit rejält utbredd. De flesta nya filmer, serier och spel finns nu i HDR-format, men du behöver en kompatibel TV för att utnyttja den bästa bilden.

Storleken räknas

Living 16 61837

När man byter TV är det vanligt att man passar på att gå upp en skärmstorlek – minst! 55 till 65 tum har länge varit de stora favoriterna, men nu börjar också de riktigt stora TV-skärmarna på 75– 82 tum eller ännu mer sätta fart i försäljningsstatistiken. Och så länge du har tillräckligt med pengar och kvadratmeter så finns det ingen anledning att vara konservativ: en större TV ger vanligtvis bättre och mer bioliknande tittarupplevelser som hela familjen har glädje av.

OLED eller LCD?

QN75Q90RAFXZA 003 R Perspective Silver 61841

Att välja ny TV innebär också att man måste välja panelteknik. Efter ett par på marknaden var det nog många som förväntade sig att OLED skulle dominera i TV-hyllorna, men LCD lever fortfarande i högsta välmåga. Det hänger ihop med storlek och pris. Även om OLED-TV har en suverän, kontrastrik bildkvalitet så börjar tekniken relativt högt upp i prisklasserna. Och vill du ha något större än 65 tum så skjuter priset i höjden. Och det är allt fler som vill …

LCD-skärmar har ett fördelaktigt pris per tum, och de bästa LCD-skärmarna har en bildkvalitet som kan konkurrera med OLED – till och med överträffa det i en del fall.

Användarvänlighet A och O

DSC00274 62958

Att koppla externa enheter som Apple TV, Blu-ray-spelare och liknande till TV:n har länge varit vanligt. Men de senaste modellerna har så bra smartfunktioner att man klarar sig utmärkt med de inbyggda tjänsterna. Det betyder däremot att TV:ns gränssnitt (menysystem, fjärrkontroll) blir oerhört viktigt! TV:n måste kunna starta snabbt på kommando och växla sömlöst mellan direktsända program och olika streamingtjänster. Röststyrning och integration i smarta hem blir också allt mer aktuellt. Många TV-tillverkare använder Googles Android-system, medan andra har valt sina egna skräddarsydda plattformar. Detta innebär att det finns stora skillnader i användarvänlighet och utbud av appar.

Priserna som anges var marknadspriser när tidningen gick i tryck – som alltid rekommenderar vi att du jämför olika butikers priser innan du handlar någon av våra rekommenderade TV-apparater!

Fler av årets TV-er som vi rekommenderar

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets TV-apparater

Årets bästa TV, Premium

LG OLED B9

Välkommen till OLED

LG:s billigaste OLED-modell gör att du kan njuta av banbrytande bildkvalitet till ett mycket överkomligt pris. Inte konstigt att konkurrenterna darrar på manschetten!

Den avancerade OLED-tekniken har länge varit reserverad för marknadens dyraste TV-apparater, men kryper längre ner i pris för varje år som går. Det gör att fler och fler kan (och bör!) unna sig bildkvalitet av yppersta klass.

Som vanligt har årets B9-modell ett något enklare utförande än de dyrare modellerna i LG:s sortiment. Foten är gjord av plast och ger inget större intryck av byggkvalitet. Resten av det kosmetiska är också relativt enkelt. Däremot är formen smal och linjerna strama som i de flesta OLED-modeller.

När det gäller användning är det inte heller någon stor skillnad mellan de olika LG-modellerna. B9 har senaste versionen av LG:s WebOS-menysystem (4.0), samt den senaste Magic Remote-fjärrkontrollen. När du väl har vant dig vid att navigera med LG:s fjärrkontroll går det lekande lätt att bläddra runt i menyerna, och de mest använda apparna ligger lätt åtkomliga med genvägar på menyraden. Senaste nyheterna bland finesserna inkluderar stöd för AirPlay 2.

B9 får klara sig med något enklare videobehandling än toppmodellerna och stöder inte heller automatisk kalibrering (CalMAN AutoCal). Bortsett från detta är funktionaliteten mycket snarlik de andra LG-modellerna.

Bildkvalitet

LG OLED B9 är ett perfekt exempel på vad OLED-tekniken kan erbjuda. Med extrem kontrast och närmast bottenlös svärta serverar den filmer och serier med en realism och millimeterprecision som de flesta LCD-skärmar bara kan drömma om! Det finns knappt någon enda konkurrent i den här prisklassen som kan hänga med LG-skärmens fylliga och naturtrogna färgåtergivning, som dessutom är opåverkad av betraktningsvinkeln.

Många Netflix-serier, till exempel Luke Cage och Stranger Things (säsong 3) finns i gnistrande Dolby Vision HDR-kvalitet, med utökad dynamik och färgdjup. En mängd 4K Blu-ray-titlar finns också i det kontrastrika videoformatet. LG-skärmen är som gjord för att visa den här typen av innehåll så som den förtjänar. Här är det bara att luta sig tillbaka och njuta av skärpan och djupet i bilden.

LG OLED B9 har ”TruMotion”-interpolering som betyder mycket jämna och mjuka rörelser, och lyckas dessutom bevara bildens skärpa när det går undan. OLED B9 kan skryta med mycket kort fördröjning (input lag), vilket gör att den passar som gaming-monitor.

Slutsats

B-serien från LG är definitivt ingen B-produkt. Även om OLED B9 är instegsmodellen i LG:s OLED-serie så ligger den inte långt efter de dyrare modellerna när det gäller prestanda. Bortsett från lite kosmetika och ett par bildfinesser är den allmänna tittarupplevelsen mycket snarlik, med imponerande kontrast, beckmörk svärta och en färgåtergivning som får LCD-konkurrenterna att rodna och skamset gömma sig i ett hörn! En solklar vinnare i premiumklassen. AH

DSC00252 62702 2019 65 55 OLED B9 1 1 62703
<
>
ÅRETS BÄSTA TV, HIGH-END

Samsung Q90R

Brutal bildmaskin!

Samsungs nya 4K-toppmodell Q90R är beväpnad till tänderna med bildförbättringar.

Samsung har länge varit en av trendsättarna när det gäller TV-teknik, design och användarvänlighet. Förra årets introduktion av TV med 8K-upplösning var ett bra exempel på det. Men utvecklingen går fort, nu är det 2019-modeller som gäller.

Som bekant håller Samsung fast vid Android i mobilsammanhang, men till TV har de utvecklat ett eget operativsystem (Tizen). Det ger dem full kontroll över användarupplevelsen, som enligt vår uppfattning är en av de bästa på TV-fronten. Menysystemet är väldigt snabbt och överskådligt, plus har ett brett app-urval. Här hittar du allt från kända streaming-tjänster som Netflix, HBO, Amazon, Viaplay till nyare tjänster som Rakuten. Samsung har också försäkrat sig om Apples nya streamingtjänst TV+.

Bildkvalitet

Samsung gjorde mycket rätt med förra årets toppmodell, Q9FN. Men i år har de gjort stora förändringar: Q90R har fått en ny bildpanel och en ny videoprocessor, där målet har varit att förbättra betraktningsvinkeln och svärtan ytterligare. Genom direkt LED-bakbelysning indelad i hundratals zoner, olika filtertekniker och sofistikerad bildbehandling har Samsung ändå lyckats trolla fram en bild som närmar sig eller till och med överträffar OLED på vissa områden.

Suverän svärta

Förra årets Q9FN-modell kom som sagt en smula till korta mot OLED-skärmarna när det gällde ren och skär djupkänsla. På det här området har årets Samsung-modell fått ett rejält lyft. Mörka delar av bilden är bokstavligt talat kolsvarta och bäst av allt: svärtan påverkas nästan inte av ljusare områden alls! Bakbelysningen är så precis och finmaskig att man lätt kan tro att det är en OLED man tittar på.

Och inte nog med det: eftersom Samsung-skärmen har ett matt/diffunderande frontglas som reflekterar ytterst lite ljus så slipper man störande spegelbilder av rummet. Det betyder att man i många fall faktiskt ser FLER detaljer i mörkt än på OLED-skärmar.

Synvinkeln har också blivit betydligt bättre – faktiskt den bästa vi har sett någonsin från den här typen av VA LCD-skärm. Föregångaren Q9FN fick lite urlakade färger från sidan men Q90R lyckas bevara färger och kontrast nästan opåverkat, till och med när vi tittar på den snett från sidan.

Slutsats

Samsung har på ett imponerande sätt lyckats förbättra de största nackdelarna med förra årets QLED-modell. Både svärtan och betraktningsvinkeln är markant bättre, på en nivå där man i många fall får vara duktig för att kunna skilja QLED från OLED! Lägg till en matt, icke-reflekterande skärmyta, för att inte tala om den kraftiga ljusstyrka som QLED-tekniken är känd för, så har du en TV som är en optimal ”allroundare” för många sorters innehåll och visningsförhållanden. Q90R är helt enkelt ”the one to beat”! AH

QN75Q90RAFXZA 003 R Perspective Silver 62704 Samsung Q90 Shot 05 Remote web 62705 Samsung Q90 Shot 02 Web 62706
<
>
Årets TV-innovation

Samsung The Wall Luxury

Väggen full av TV

Framtidens dröm-TV kan bli så stor att den bokstavligen fyller HELA väggen med knivskarp, kontrastrik bild. Har du tillräckligt med pengar kan du faktiskt köpa en idag!

Det är ingen hemlighet att våra TV-skärmar blir större och större: 65–75 tum är den nya favoriten, och för de med det mest brinnande TV-intresset finns det skärmstorlekar upp till 95 och 98 tum att välja mellan. Men sedan tar det plötsligt stopp: TV-apparaterna blir för tunga, ohanterliga och sköra, för att inte tala om att frakt, logistik och servicekostnader blir en mardröm!

Den som vill ha genuin filmkänsla och en större skärm än 100 tum får lyssna till förnuftet och välja en projektor. Å andra sidan får man leva med att titta på film och TV i ett relativt nedsläckt eller helt mörklagt rum.

Men vad händer om man vill ha det bästa från båda världar – en gigantisk, ljusstark bild med massor av kontrast? Om man bara lägger allt förnuft åt sidan och bara vill ha den häftigaste TV:n som går att köpa för pengar?

För dig som ställer extremt höga krav och har ett bankkonto som backar upp dem är Samsung beredda att leverera ”en TV över alla TV-apparater”. Den heter The Wall och finns i valfri storlek från 72 upp till 292 tum! Det är egentligen bara takhöjden och fickdjupet som sätter gränserna. Med ett pris på ungefär 400 000, plus installation, vänder den sig till de allra rikaste TV-fantasterna där ute. Förresten, glömde vi att nämna att priset är i euro?

Modulär, skalbar TV-vägg

Väggen är en så kallad modulär TV och består av separata skärmmoduler som kan bilda en videovägg i nästan vilken storlek som helst. Principen är välkänd från videoskärmar för offentligt bruk, men The Wall tar allting till nya nivåer när det gäller upplösning, ljusstyrka och inte minst kontrast. De sammansatta modulerna ger en helt sömlös bild utan synliga fogar. Allt annat skulle vara otänkbart för kräsen filmvisning.

Bildmodulerna är baserade på MicroLED-teknik, som på lång sikt kan bli en efterträdare till dagens LCD- och QLED-teknik. Den består av mikroskopiska LED-lampor som avger både ljus och färg direkt, utan behov av separat bakbelysning. Detta ger en suverän kontrast och färgåtergivning i klass med en OLED-skärm, samtidigt som ljusstyrkan kan bli enorm (mer än 2000 nits). Allt är med andra ord dukat för bildupplevelser av sällan skådat slag! Alla som har upplevt The Wall på mässor och liknande kan skriva under på att den är en häftig och nästan surrealistisk syn.

Lyx-TV

The riktar sig främst till professionell användning, digital reklam och liknande, men Samsung har också en speciell lyxversion för konsumentmarknaden som heter The Wall Luxury. I dagsläget finns det enda demo-exemplaret i Europa på Harrods i London, vilket säger en del om vilket klientel Samsung satsar på.

Standardversionen (om man nu kan kalla den för det) av Wall Wall Luxury är en 146 -tums 4K-TV som består av 16 MicroLED-skärmmoduler. Allt styrs från en huvudenhet som påminner om One Connect-boxen vi har sett till Samsungs vanliga Smart-TV-apparater, fast snäppet mer avancerad. Här sitter HDMI-anslutningar, styrelektronik samt bildbehandling, inställningar och smart-TV-funktioner. Den sköts med en vanlig fjärrkontroll, surfplatta eller mobil, plus Samsungs egen Bixby-röststyrning. Skärmen har även en särskild ”Ambient Mode”-skärmsläckare av samma typ som vi har sett i årets QLED-skärmar.

Bygg din egen TV

Fördelen med en modulär skärmkonstruktion är naturligtvis att storleken kan skräddarsys efter personliga önskemål och behov. Om det skulle uppstå pixelfel någonstans behöver man inte byta ut hela skärmen, det räcker med att byta en modul. The Wall är inte heller begränsad till 16:9-format – den som vill ha en extra bred 21:9-skärm kan få det genom att lägga till ett par extra skärmmoduler. Eller varför inte helgardera med en gigantisk TV-vägg som kan anpassas efter alla upptänkliga videoformat?

The Wall Luxury har inga inbyggda högtalare, men Samsung har ingått ett avtal med Steinway Lyngdorf för att leverera exklusiva, matchande ljudsystem. Att åstadkomma en ”vägg ​​av ljud” som matchar den massiva bilden bör därför inte vara några större problem.

Samsung Wall Wall Luxury är en TV-innovation av det extrema slaget. I sin nuvarande form är den alldeles för stor och dyr för att vara aktuell för vanligt folk, men det finns hopp om att tekniken så småningom kan materialiseras i billigare lösningar. Samsung påstås hålla på för fullt med att skala ner MicroLED-tekniken till billigare, mer kompakta TV-apparater.

Vem vet, kanske blir det helt normalt att ha en TV som täcker hela väggen om ett par år? Den som lever får se! AH

Living 01 62707 Living 11 62708 Living 16 62709 Living 12 62710 The Wall KV 01 notext 62711 Living Ambient 14 62712 Living 01 Stor 62713
<
>
Ljud & Bild